Website beveiligingscheck

Het wordt de laatste jaren steeds belangrijker om de beveiliging van je website of webapplicatie goed op orde te hebben. Ik krijg vaker de vraag om websites en applicaties door te lichten en hierin te adviseren. Hieronder licht ik kort toe waar dit inhoudelijk over gaat. Mocht je met een vraag zitten op dit gebied dan help ik je daar graag bij.

Silverstripe

Op verschillende niveau's dient je beveiliging op orde te zijn zodat je gegevens en de gegevens van jouw klanten goed beveiligd zijn en blijven. De verschillende niveau's betreffen: de hosting van je webapplicatie, je webapplicatie zelf en de voorkant (frontend) van je webapplicatie.

Hosting

Websites en webapplicaties draaien op een (virtuele) machine. Deze machine kun je in principe vergelijken met je Windows pc of Mac. Daar draai je ook updates op om hem zo veilig en modern mogelijk te houden. Ditzelfde dient te gebeuren met je hosting omgeving.

Webapplicatie

De webapplicatie draait op de hosting omgeving. Webapplicaties zijn steeds vaker gebaseerd op een framework (vergelijk het met een 'blokkendoos') of een CMS (content management systeem). Deze onderdelen ontwikkelen zich en zullen upgrades moeten krijgen wanneer deze uitkomt om je webaaplicatie veilig te houden.

Frontend

De voorkant van je website; (het zichtbare deel zoals de vormgeving en interactieve onderdelen) is ook van belang voor beveiliging, al is dit vaak in mindere mate. Wel wil je dat je ook aan de voorkant dat je bij de tijd blijft om bijvoorbeeld je website zo optimaal mogelijk vindbaar te blijven houden door Google.